BAC 2013. Anchetă un liceu din Capitală privind suspiciuni de dare de mită, după ce o elevă a făcut plângere

BAC 2013. Anchetă un liceu din Capitală privind suspiciuni de dare de mită, după ce o elevă a făcut plângere
Publicat: 04/07/2013, 16:06
Actualizat: 20/05/2015, 12:38

Inspectoratul Școlar al Municipiului București face o anchetă la Liceul „Dimitrie Gusti”, din Sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând și suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că o elevă a depus, miercuri, o plângere la sediul instituției, în care a reclamat faptul că ar fi fost dată afară pe nedrept din examenul de bacalaureat pe care îl susținea la Liceul Tehnologic „Dimtrie Gusti”.

ISMB a început o anchtă la Liceul „Dimitrie Gusti”, în urma sesizării făcute de elevă.

Verificările au fost extinse, ulterior, și pentru suspiciuni că unii elevi care susțin bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Gusti” ar fi dat mită pentru a promova examenele scrise. Decizia a fost luată după ce în presă au apărut informații privind suspiciuni de dare de mită la Liceul „Dimitrie Gusti”.

Reprezentanții ISMB au precizat că în plângerea depusă de către elevă nu există nicio referire privind o eventuală mită dată de elevi care susțin bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Gusti”, aceasta reclamând doar că a fost dată afară din examen pe nedrept.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba și literatura română.

La câteva ore după susținerea probei la Limba română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul și directorul adjunct ai școlii au fost demiși, pentru presupuse fapte de corupție.

Potrivit ISMB, au fost schimbați cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, directorul și directorul adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum și directorul Școlii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea și rolul de vicepreședinte al comisiei din centrul de examen.

Parchetul Tribunalului București anunța luni că a fost începută urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupție privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susținută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziții la unitatea de învățământ cu sprijinul SRI, Direcției Generale Anticorupție și Poliției Capitalei.

Ulterior, procurorii au dispun începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influență, aceasta fiind arestată marți, în urma unei decizii a Tribunalului București.

Parchetul Tribunalului București a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită de către angajați ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” și de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susține la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului școlar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins și primit bani de la elevi care urmau să susțină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promițând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginților claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginții care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este și profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaționeze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau dați fie direct, fie disimulat, puși în pachete de țigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Ministerul Educației informa, luni, că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări și a asigurat că nu a existat nicio breșă în rețeaua informatică.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, declara, marți, că nu se pune problema ca proba scrisă la Limba și literatura română susținută luni să fie reluată, întrucât în majoritatea centrelor de bacalaureat examenul s-a desfășurat în condiții bune, doar la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală fiind probleme „extrem de grave”, respectiv suspiciuni de fraudă. El preciza că celelalte probe scrise ale examenului se vor desfășura conform calendarului stabilit.

Șapte candidați la bacalureat de la Liceul „Bolintineanu” au fost eliminați din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, „copiuțe, cărți cu rezolvări, telefoane mobile”, la proba de Limba și literatura română, a anunțat marți Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

„Dovezile au fost găsite în timpul percheziției corporale realizate de ofițerii de Poliție, care au descins în centrul de examen și consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Perchezițiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenți prezenți la examen”, au precizat reprezentanții ISMB.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marți a fost susținută proba la limba și literatura maternă, miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului și vineri este programată proba la alegere a profilului și specializării.

Luni, 93 de elevi au fost scoși din sălile de examen, la proba de Limba și literatura română, din cauza tentativelor de fraudă, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în Constanța (21), București (19) și Dolj (șapte).

Încercarea de a copia la bacalaureat a dus, miercuri, la eliminarea altor 112 de candidați care susțineau proba obligatorie a profilului, în condițiile în care o anchetă este în desfășurare privind tentativa de fraudă la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Câți dintre români sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili?